Sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen jälkeen vastuu näiden sote-palveluiden järjestämisestä siirtyi hyvinvointialueille, mutta kunnille haluttiin kuitenkin sisällyttää motiivi kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden (HYTE) edistämiseksi. Tämän vuoksi kehitettiin HYTE-kerroin, jonka indikaattorien mukaan kunnat saavat rahoitusta.
Vuonna 2025 kunnille jaetaan HYTE-kertoimen mukaisesti valtionosuuksia 111 miljoonan verran. HYTE-kerroin muodostuu prosessi-indikaattoreista (15) ja tulosindikaattoreista (6). Prosessi-indikaattoreilla pyritään mittamaan nykytilannetta. Tämän vuoksi nämä indikaattorit, kunta- tai koulukohtaisesti, joko toteutuvat tai eivät toteudu. Tällaisia indikaattoreita ovat esimerkiksi “Kouluissa on pitkät välitunnit” tai “Valtuustolle raportoidaan vuosittain väestön elintavoista ja niissä tapahtuneista muutoksista”. Tulosindikaattorit puolestaan pyrkivät mittaamaan kunnassa tapahtunutta muutosta. Eli miten tehdyillä toimilla (prosessi-indikaattorit) on pystytty vaikuttamaan nykytilanteeseen. Tällaisia indikaattoreita on esimerkiksi “Kokee terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi, % 8 ja 9. lk. oppilaista” tai “Toimeentulotukea pitkäaikaisesti saaneet 25–64-vuotiaat, % vastaavan ikäisestä väestöstä”.
Kuntien HYTE-työhön sisältyy myös vuosittainen hyvinvointikertomus sekä kerran valtuustokaudessa tehtävä laaja hyvinvointikertomus. Valtuustolle raportoitavaan vuosittaiseen hyvinvointikertomukseen on kerrottava kuntalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä, niihin vaikuttavista tekijöistä sekä toteutetuista toimenpiteistä. Laajaan hyvinvointikertomukseen on sisällytettävä THL:n asettamat vähimmäistietoindikaattorit, joita tämänhetkisen ehdotuksen mukaan on noin 50. Suurin osa näistä on haettavissa Sotkanetistä tai muista lähteistä, mutta kaikkien indikaattorien hakeminen käsin on kuitenkin erittäin työlästä ja aikaa vievää.
Huomasimme Kuntamaisemalla tarpeen visuaaliselle ja helpolle HYTE-raportoinnille, minkä vuoksi kehitimme näihin tarpeisiin vastaavan palvelun. Raportille on tuotu kaikki hyvinvointikertomukseen vaadittavat indikaattorit (vähimmäistietosisältö) sekä HYTE-kertoimeen vaikuttavat indikaattorit. Raporttiin on lisätty kommentointiominaisuus, jonka avulla hyvinvointikertomuksen voi luoda suoraan raportille helposti ja kätevästi. Lisäksi raportilla voi vertailla oman kunnan suoriutumista kaikkiin Suomen kuntiin sekä vertailla tietoja aikaisempiin vuosiin. Raportilla pystyy myös helposti vertailemaan HYTE-valtionosuuksien tietoja, ja katsomaan esimerkiksi minkä suuruisia valtionosuuksia muut samankokoiset kunnat ympäri Suomea ovat saaneet. Raporttimme on visuaalisesti miellyttävä, käyttäjäystävällinen, automaattisesti ja jatkuvasti päivittyvä sekä helposti luettava.
Yksi raportin merkittävimmistä hyödyistä on se, että aikaa ei tarvitse käyttää indikaattoritietojen etsimiseen Sotkanetin syöväreistä, vaan voidaan keskittyä tulosten analysoimiseen, tutkimiseen ja kuntalaisille merkittävien muutosten suunnittelemiseen.
Haluatko kuulla lisää Kuntamaiseman hyvinvointiraportoinnista? Ota yhteyttä analyytikko Onerva Tuomiseen: onerva.tuominen@kuntamaisema.fi
Lähde: THL
Hyvinvointikertomusten vähimmäistietosisältö – THL