Ähtärissä johdetaan tiedolla niin kaupunkia, konsernikokonaisuutta kuin tytäryhtiöitäkin

Uutiset

05/05/2020

Ähtäri tunnetaan Ähtäri Zoosta, joka on maamme vanhin luonnonmukainen eläinpuisto. Suomen ainoat jättiläispandat, Lumi ja Pyry asustavat Ähtäri Zoossa, mutta on eläinpuistossa paljon muutakin ihmeteltävää koko perheelle.

Tiedolla johtaminen on äärimmäisen tärkeää kuntakentällä. Ähtärissä etsittiin työkalua, jolla tiedolla johtamista voisi toteuttaa mahdollisimman luotettavasti mutta silti vaivattomasti. Kuntamaiseman Maisema-työkalu soveltui tähän tarkoitukseen erinomaisesti, sillä sen kattava vertailuaineisto antaa laajasti tietoa kuntapuolen palveluiden järjestämisestä, kustannustehokkuudesta ja laadullisista tekijöistä.

Ähtärissä on iso konsernirakenne, 13 yhtiötä, joihin kuuluu esimerkiksi eläinpuisto. Kun kuntalaki uudistui vuonna 2016, näkökulma laajeni peruskunnasta koko konserniin: enää ei riitä, että kaupungin luvut ovat kunnossa vaan avainasemassa on koko konserni.

”Aiemmin vertailu oli vaikeaa, sillä kirjaukset ovat kunnissa erilaisia. Kuntamaiseman tapa tuottaa tietoa miellytti ja esitystapa palveli käyttötarkoitustamme. Tarvitsimme työkalun, jolla voi kiireisessä arjessa nopeasti silmäillä ja perusteellisesti tutkia, miten meidän yhtiö voi. Kun nostin tämän tarpeen esiin Kuntamaisemalle palaverissa, he innostuivat asiasta ja päätimme aloittaa yhdessä kehitystyön,” kertoo Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki.

Ähtäri saa nyt kuukausittain tunnusluvut kaikista tytäryhtiöstään sekä konsernikokonaisuudesta. Kuntamaiseman luomaa työkalua jalkautetaan yhtiöiden toimitusjohtajille ja hallituksille, ja se pyritään ottamaan säännölliseen käyttöön myös yhtiöiden johdossa.  Raportointityökalulla esitellään tunnuslukuja päättäjille mutta sitä käytetään myös arjen johtamisessa. Ähtäri antaa myös Kuntamaisemalle jatkuvaa palautetta, miten johdon visuaalista dashboard -raportointinäkymää, eli työkalua kunnan oman toiminnan seuraamiseen, voi kehittää edelleen, esimerkiksi visuaalisuuden suhteen.

”Koen, että meillä on ensimmäistä kertaa työkalut, joilla voimme toimeenpanna konserninohjausta yhtiöihin nähden, tiedonkulku on nopeaa ja pystymme hyvin havainnollistamaan päättäjille konsernin kokonaisuuden tilannetta ja yksittäisten yhtiöiden ja kaupungin tunnuslukuja. Valmistelijan näkökulmasta tämä on aikaa säästävä, kun näemme keskeiset toiminnan tunnusluvut ja niiden kehityssuunnat historiadatan perusteella vaivattomasti ja havainnollisesti. Kokoushetket ovat usein hektisiä, ja on tärkeää, että voimme nopeasti kiteyttää päättäjille keskeisen sanoman,” Pienimäki jatkaa.

Yhteistyö Kuntamaiseman kanssa on sujunut Pienimäen mukaan hyvin. ”Tämä on ollut erittäin myönteinen kokemus. Molemmilla osapuolilla on ollut halu tehdä hyvä työkalu, vuoropuhelu on ollut kannustavaa ja kunnioittavaa ja Kuntamaiseman puolelta on tarkalla korvalla kuunneltu toiveitamme ja tartuttu niihin. Töitä on tehty sitoutuneesti ja luottamuksen ilmapiirissä. Tämä sopii hyvin pohjalaiselle luonteelle, sillä kuntamaisemalaiset pitävät, mitä lupaavat. Töitä tehdään vakavasti muttei vakavana,” Pienimäki kiteyttää.

Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki